Step Motor Nedir? Arduino ile 28BYJ-48 Nasıl Kullanılır?

Selam maker dostlarım bu yazımda sizlere step motor nedir, arduino ile nasıl kullanılır, kullanım alanları nelerdir ve step motor ile servo motor arasındaki farklarını anlatacağım.

Step motor endüstride, torna tezgahları, CNC, 3B yazıcılarda ve robot kollar gibi pek çok yer de kullanılmaktadır.  Oluşan elektromanyetik alan tarafından gerçekleşen itme kuvvetine step (adım) denir. Step motorların tam tur atması için belirli bir adım sayısı yapması gerekir. Her step motor, aynı adım değerine sahip değildir. Örnek olarak 180 adım sayısına sahip motor 360 dereceyi yani bir tam turu atmak için 180 adım atmalıdır. 360/180= 2 hesaplamasını yaparak bir adımının 2 derece olduğunu hesapladık. Yine 600 adımlık bir motorda ise 360/600=0,6 sonucuyla bu motorun her bir adımının açı değerini buluyoruz. Tabi pratikte bu kadar kusursuz olmuyor 🙂 .

Görsel-1

Görsel-2

Arduino kartıyla kullanabileceğimiz birçok step motor bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni 28BYJ-48’dir(Görsel-1). Temel özelliklerinden birisi 5-12v arası harici veya arduino üzerinden beslenerek çalışabilmektedir. Bu motoru kullanabilmek için bir sürücüye ihtiyaç vardır. Bu sürücü ULN2003A(Görsel-2) sürücü entegresidir Tabi yanında kartıyla satılmakta olanıda vardır. Yazımızda kullanacağımız kartlı modelidir. Arduino bağlatısı ve örnek kod aşağıda verilmiştir.

Bağlantı Şeması (Görsel-3*)

Kütüphane olarak Arduino IDE ile gelen hazır kütüphaneyi kullanıyoruz. İnternette çok fazla kütüphane var. Ama kullanım olarak aralarında pek çoğunun farkı yok. O yüzden hazır olanı kullanmak iyisidir 🙂 .

“Stepper” ile motorumuzun tam turda atması gereken adım miktarını ve pinleri tanımladık.

“setSpeed” ile dönüş hızını belirlmedik. Benim tavsiyem 100’ün üstünde ve 20’nin altında değer yazmayınız.

“step” ile içindeki “adim” değerini 500 ms boyunca arttırmakta böylece saat yönünde dönmektedir. “-” değeri vererek aksi yöne dönmesini sağlıyoruz.

#include <Stepper.h>

const int adim = 200;  // Step motorun 360 derece yapması için gerekli adım sayısı.

// Step motorun bağlantı şemasına göre arduinoya tanımladığımız pinler.
Stepper step(adim, 8, 9, 10, 11);

void setup() {
  // Step motor hızını setSpeed ie belirliyoruz.
  step.setSpeed(60);
  // Serial port ekranına yazmak için başlatıyoruz.
  Serial.begin(9600);
}

void loop() {
  // Step motorun ileriye dönmesi.
  Serial.println("İleri");
  step.step(adim);
  delay(500);

    // Step motorun geriye dönmesi.
  Serial.println("Geri");
  step.step(-adim);
  delay(500);
}

Bu yazımızda sizlere step motordan bahsettik. Basit bir proje yaptık. Sonraki yazılarda görüşmek üzere iyi okumalar dilerim.

(*Görsel-3 kaynağı burada)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir