Merhaba arkadaşlar, bugün sizlerle Python’a genel olarak giriş yapacağız. Python kurulumunun yanında IDE ve editörlere de değineceğim. Herkesin sık sık sorduğu sorulardan biri Python editörü var mı, varsa farkları neler , kullanım alanlarına göre değişiyor mu ? Bunların hepsine bu makalede değineceğim. Aklınıza takılan sorular olursa yorum kısmında belirtirseniz sevinirim.
Python Kurulumu
Windows Kurulumu
Python kullanabilmemiz için ilk önce programı indirmemiz gerekmektedir. Bu yüzden internet bağlantınızı kontrol edin lütfen. Öncelikle web tarayıcımıza girelim ve url kısmına “python.org” yazalım ve aratalım.

Karşımıza çıkan site pytho’nın orijinal sitesidir. Buradan gönül rahatlığıyla indirebiliriz. Fare imlecinizi download’a getirip açılan yeni pencerede “Python 3.8.1” (versiyona göre rakamlar değişiklik gösterebilir) yazısına tıklayarak indirebilirsiniz. Ardından indirdiğiniz dosyaya çift tıklayarak dosyayı açın.

Karşınıza böyle bir pencere gelecek ve bu pencerede kesin eklemeniz gereken şey aşağıda kırmızı kutucukla ifade ettiğim yere gelerek “Add Python 3.8 to Path” kutucuğuna tik bırakın. Ardından “Install Now” butonuna basın.

Ekranda gördüğünüz gibi kurulum başarılı. Ardından “close” butonuna basarak çıkabiliriz.

Şimdi cmd’yi açarak python versiyonumuzu kontrol edebiliriz. Cmd ekranına “python–version” kodunu yazıyoruz ve ekranımıza kurulu python versiyonu gelecektir.

Debian Tabanlı İşletim Sistemlerinde
Terminale gelerek “sudo apt install python3.8
” yazıyoruz.
// Bu şekilde yüklüyoruz.
//Python’dan sonra gelen versiyondur değişebilir.
Fedora Tabanlı İşletim Sistemlerinde
Terminale “sudo dnf install python3
” yazarak kurabiliriz.
//Eğer “dnf komutu bulunamadı” gibi bir hata alırsanız “dnf” komutu yerine “yum” komutunu deneyiniz.
Python’a Genel Giriş
Bilgisayarımıza başarılı şekilde python kurduktan sonra python kodlarımızı kolay ve anlaşılabilir şekilde yazmak için editör seçmeliyiz. Benim python için kullandığım editör PyCharm, bunu kullanmak benim için kolay ve pratik çünkü kodlarımı daha kolay şekilde yazabiliyorum. Öğrenci lisansım devam edene kadar bunu kullanırım çünkü ücretli bir editör. Sizler için şimdi editörleri sıralıyorum eğer başka bir dil için kullandığınız editör varsa python IDE’sini kurarak rahatça alışık olduğunuz editörü kullanmaya devam edebilirsiniz.
- PyCharm
- PyDev
- Spyder
- Jupyter
- Atom
- Python IDLE (Shell)
- Sublime Text3
- Visual Studio Code
- Thonny
- Wing
- 11-ActivePython
Benim size bu başlık altında anlatacaklarım bu kadar eğer kafanıza takılan bir şey olursa yorum kısmında belirtmeyi unutmayın. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.
İşleyen Kod Bug Tutmaz.
One thought on “Python’a Genel Giriş”