MVC(Model, View, Conroller) yapısı nedir?

Normal şartlarda biz proje geliştirirken HTML, CSS, PHP, SQL, JS kodlarını tek bir dosyada toplayıp kara düzen olacak şekilde kodluyoruz, böyle olunca çok fazla birbirine girmiş kod satırları ortaya çıkıyor. Bununla beraber mesela bir proje hazırlıyorsunuz diyelim bu şekilde kod yazıldığı zaman hata bulmamamızda uzun sürebiliyor mesela proje başındayken henüz projeyle aktif bir şekilde ilgilendiğimiz için belki çok çok uzun sürmeye bilir ama projeyi bitirdikten sonra aradan 6 ay veya 1 yıl gibi bir süre geçtikten sonra karşılaştığımız bir hatayı çözmek ilk günlerdeki kısa sürede gerçekleşebilecek mi?

İşte bu noktada MVC’nin nimetlerinden bahsedebiliriz MVC kısaca bu karmaşayı önleyip frontend ve backend kodlarını birbirinden ayırmayı sağlar yani HTML, CSS, JS bir yerde yazılır, SQL kodları bir yerde yazılır ve PHP kodları da ayrı bir yerde yazılır. Böylelikle hatanın neren kaynaklandığını bulması oldukça kolaylaşır ve süreç hızlanır.

MVC OOP’nin(Nesne Yönelimli Programlama) kullanıldığı bir tasarım şablonudur. MVC’yi kullanan oldukça fazla yapıdan söz edebiliriz örnek vermek gerekirse Laravel, Codeigniter, Spring, Symfony bunlara örnek olarak verilebilir.

MVC de View kısmında HTML,CSS, JS kodları yazılır, Conroller Kısmında PHP kodları yazılır, Model kısmında ise SQL kodları yazılır. Bir proje üzerinden anlatmak gerekirse Bir login sayfası düşünelim, tabi login sayfasını kullanıcı gördüğü için ve kullanıcının gördüğü her şey bir View olduğu için login de bir Vİew dir. Biz burada giriş yapmak için butona bastığımız anda alınacak aksiyon ise Conrollerin içinde bulunmaktadır ve Conrollere gider, Conroller gelen aksiyona göre derki ben bunu veri tabanın da araştırayım, bunu yapabilmek içinde nereye gider tabi ki Modele veri tabanı işlemleri Modelde yapılmaktaydı, Modelde hangi veri tabanına bağlandıysak ona başvurur ve veri tabanın dan bize bir sonuç döner, dönen bu sonuç önce modele döner sonra Controllere döner, Controllerden de Viewe döner tabi burada yaptırılan işlemde önemlidir kullanıcı adı şifre doğru ise ya ana sayfaya aktarılır yada hata isimli bir sayfaya aktarır. Görüldüğü gibi MVC de işlemler sistematik bir şekilde gerçekleştirilmiş olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir