3D Yazıcılarda Tabla Kalibrasyonu

Merhaba arkadaşlar bu gün sizlerle tabla kalibrasyonu nasıl olmalı konuşacağız . Tabla kalibrasyonunuz ne kadar iyiyse baskı hatalarıyla karşılama olayınız da o kadar azalacaktır bu yüzden belli aralıklarla kalibrasyonu tekrar yapmak mantıklı olacaktır , bozulduğu zaman baskılardan bunu anlamanızda gayet kolaydır .

Resimde kötü kalibrasyondan doğru kalibrasyona geçişi görüyoruz ve bu baskıya nasıl etki ettiği bariz bir şekilde anlaşılıyor . Tabla kalibrasyonunun etkisi çok , peki kalibrasyonu neye göre yapıyoruz . Tabla kalibrasyonu nozzle ile tabla arasındaki mesafenin tablanın yüzeyi boyunca her yerde aynı olması için yapılır ve bu istenir , tabla düz bir şekilde yatayda dururken nozzle ucu tablaya baskı yapabilir yada tabladan yüksekte olabilir biz tabladan çok hafif yükseklikte olmasını isteriz ki nozzleden çıkabilsin ve tablaya direk yapısın.

Yukarda tabla ile nozzle arasındaki mesafenin sıkı olmasında görüyoruz ki bu durumda filament istendiği gibi akış sağlamıyor ve belki extruder flamenti gönderemez bile arkadaşlar . Gevşek olması durumunda ise filament nozzle ucunda toplanır ve tablaya yapışmaz ki buda baskıyı bozar nozzle kirletir arkadaşlar. Doğru kalibrasyonda ise filamentin tablaya yapıştığını ve nozzle da birikmediğini görüyoruz.

Kalibrasyonun etkilerini gördük peki nasıl yapıyoruz , kalibrasyonu kendisi yapan yazıcılar mevcut arkadaşlar ki bunlar size tablanın altındaki yüksekliği ayarladığımız vidaları ne kadar çevirip çevirmeyeceğinizi söylüyor . Yazıcınızın böyle bir özelliği yoksa ki benim yok bir kağıt parçasını nozzle ile tabla arasına koyup kağıdı hareket ettirdikçe , ne kadar sürttüğünü hissederek tablayı kaldırıyor veya indiriyoruz hafif bir sürtünme yeteli olacaktır ki bu yazıcıya göre sürtünme hissiyatı değişebilir ki bunu deneme küpleriyle deneyerek rahatlıkla ayarlıya biliriz arkadaşlar . Deneme küpünü internette de rahatlıkla bulabilir veya kendinizde rahatlıkla oluşturabilirsiniz ki bunlar küçük belli ölçülerdeki küplerdir genellikle .

Umarım yazımı hoşunuza gitmiştir sizin de yaptığınız farklı yollar varsa ve sorularınız varsa yorumlara yazabilirsiniz arkadaşlar 🙂

Önceki yazılarım 🙂 ÜÇ BOYUTLU YAZDIRMA İŞLEMİ NASIL GERÇEKLEŞİR ? AŞAMALARI NELERDİR ? 3D Baskı İçin Dilimle 3D Yazıcılarda Yüzey Kalitesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir